Films around the world

Välkommen till Cineasternas jorden runt resa där vi varje vecka presenterar filmpärlor från världens alla hörn. Här samlar vi film som underhåller, ibland skrämmer men som oftast ställer tänkvärda frågor. Prisvinnare, festivalfavoriter och även lite udda filmer som alla håller högsta internationella klass. USA och Hollywood i all ära, men för filmälskare kommer strömmen av kvalitetsfilm ofta från andra väderstreck, spännande filmländer såsom Sydkorea, Brasilien, Makedonien, Venezuela, Ecuador, Portugal, mfl. Inför ett nytt spännande och garanterat färgstarkt nytt år vidgar vi satsningen på världsfilmen och lanserar FILMS AROUND THE WORLD, en mötesplats för såväl kända och okända filmskapare, alla med ett gemensamt, de levererar filmiska mästerverk till vår strömmande filmkanal Cineasterna.

Världens film Cineasternas tydliga fokus, Cineastfilmen och vår linje med ett strikt urval är den värdegrund som skiljer oss från andra filmtjänster. Vi ger kvalitetsfilmen en egen och unik kanal för våra filmvänner i Norden. Cineasterna reser jorden runt Framför vårt filmteam ligger världskartan där vi ringat in de språkområden, bolag, regissörer, filmskapare som är vårt framtida fokus. Det är härifrån vi hämtar en viktig del av vårt utbud. Filmer som antingen nominerats eller vunnit prestigefyllda priser. Därför föll det sig naturligt att härifrån söka förstärkningen av vårt filmteam. Med världen som arbetsplats och med en lång historik som filmarbetare för festivaler i Sverige och utomlands blir Maria Razakamboly en viktig kugge i arbetet att söka och hämta hem världsfilmen. Maria Razakamboly är Festival Director and Head of Program för Franska Filmfestivalen samt Asiatiska Filmfestivalen. Maria har även studerat film och socialvetenskap på Ecole Normale Supérieure i Frankrike. Som sagt, välkommen till vår jorden runt resa Maria.

Välkommen till Cineasterna Maria. När vi sågs senast arbetade du för flera stora filmfestivaler. Hur är jobbet som filmarbetare för en festival?

- Jag har oftast jobbat som festival programmerare, och där är målet att ha full koll på vilka filmer skulle släppas under året, till olika festivaler runt om i världen. Samtidigt som jag bör ha en bra bild av nya filmer i produktion, filmer som kan visas inom kommande 24 månader. Jobbet består även av att förhandla med olika bolag för rätten till festival visning. Hur gör du för att hålla koll på ett stort filmutbud? En hel värld producerar ju mängder av filmer.

- Som festival vill vi spegla verkligheten och visa den tidsenliga filmen, därför måste jag ha så bra koll på nuet som möjligt, måste veta vad som produceras. Men samma sak gäller även andra aktörer som jobbar med inköp för film tv, biografer, mm. För min del är det det viktigaste att närvara på filmmarknader, där får man veta det mesta nom det som händer i filmbranschen.

Hur föddes ditt filmintresse? - Mina föräldrar tog ofta med oss på bio, i Frankrike är det ganska vanligt att gå på bio en gång per vecka. Och hemma hade vi en massa VHS och DVD filmer som vi såg om gång på gång tills vi kunde de utantill. När jag blev student brukade jag komma in i biografen kl 9 till första visningen och gick hem vid midnatt efter sista visningen. Så filmen tog tag i mig tidigt.

Vilka är dina fem filmfavoritländer?

- Definitiv Frankrike och Sydkorea som är både stora filmländer sedan början av filmhistorien. Och Europa förstås det är där filmen föddes och så den sydamerikanska filmen som ständigt utvecklas. Och filmen från Asien! Både klassisk och moderna asiatisk film är förtrollande.

Högst på din lista över filmländer? Och varför? -Sydkorea. Jag är hela alltid förbluffad av antingen manuset, produktionen, kostymen eller annat. Jag har aldrig haft en tråkig stund när jag tittar på en Koreansk film, eller sett en dålig skådespelare i en Koreansk film.

Vilka filmer bär du med dig som dina allra viktigaste, och varför? - ROMA CITA APERTA (1945) av Roberto Rossellini: den får mig att rysa och gråta varje gång. CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON (2000) av Ang Lee: jag var 13, jag hade aldrig sett något sådant. Det lämnade en kraftfull spår hos mig. PIANOT (1993) av Jane Campion: den är perfekt, inget att ändra!

Du kom till Cineasterna I november för att förstärka vår filmavdelning, vill du beskriva ditt jobb för Cineasterna, och projektet Films around the world? - Målet är att kunna visa en så bra bild som möjligt av samtida film på Cineasterna. bland de filmer som finns färdiga runt om i världen - jag försöker handplocka de allra bästa för att kunna visa dem på Cineasterna. Så i stort liknar det arbetet för festivaler.

Vilken är den senaste filmen du avtalat för Cineasterna och kan du säga något om den? - WUSHU ORPHANS av Huang Huang: ett visuellt underverk med mycket humor.

Last updated