Vanliga frågor

Vad krävs för att titta på film via Cineasterna?

Du måste ha ett bibliotekskort på något av de bibliotek som erbjuder Cineasterna. Därefter kan du titta på filmer via vår tjänst på en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Det enda som krävs är en internetuppkoppling och en webbläsare. Saknar du ett lånekort? Gå in på ditt lokala biblioteks webbplats och läs mer om hur du går tillväga för att skaffa ett lånekort. Det är gratis. Om ditt bibliotek ännu inte är anslutet till Cineasterna Som låntagare kan du påverka och hjälpa till att utveckla ditt biblioteks utbud. Tala med ditt bibliotek om dina önskemål, tipsa om Cineasterna! Värt att veta, det går utmärkt att skaffa ett lånekort på ett annat bibliotek än ditt eget. Läs mer om hur du går tillväga för att skaffa lånekort på bibliotekets webbsida.

Hur gör jag för att låna en film?

 1. Starta din webbläsare i din dator eller i din mobila enhet (surfplatta eller smartphone)

 2. Gå till www.cineasterna.se

 3. Välj ditt bibliotek från menyn

 4. Välj en film som du vill se

 5. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer följt av din pin-kod . Personnumer anges med 10 siffror i följd utan mellanslag eller bindestreck..

 6. Klicka på "Titta på filmen". Lånetiden är 48 timmar. Du behöver inte oroa dig för eventuella förseningsavgifter, filmen "återlämnas" automatiskt när lånetiden har löpt ut.

 7. Vill du skapa ett användarkonto fyller du i ett valfritt användarnamn och ett lösenord samt din e-postadress. Det är en valfri möjlighet, klicka på "Hoppa över" om du inte vill skapa ett användarkonto. Det går bra att enbart låna med ditt lånekortsnummer och pin-kod. Genom att skapa ett användarkonto kommer vi ihåg ditt lånekort och du får tillgång till ytterligare funktioner som att kunna favoritmarkera titlar. Du får även vårt nyhetsbrev löpande med filmnyheter, om du inte vill ha vårt nyhetsbrev går det bara att avregistrera det via info@cineasterna.se

Biblioteken i Göteborg Om du lånar med hjälp av ditt personnummer ska du ange 12 siffror i följd. Det går även bra att låna genom att ange ditt lånekortsnummer. Filminstitutets bibliotek Som låntagare på Filminstitutets bibliotek lånar du genom att ange ditt personnummer följt av ditt lösenord. Läs mer på bibliotekets webbplats. Om du har bytt lösenord i bibliotekssystemet krävs följande för att använda Cineasterna; Om du har ett användarkonto hos Cineasterna måste du först logga ut från det. Sen väljer du en film du vill se, skriver in personnummer och ditt nya lösenord. Efter detta kan du i nästa steg koppla biblioteksinlogget till ditt användarkonto på Cineasterna igen, och se film. Observera att din webbläsare kan ha sparat det gamla lösenordet, i så fall måste det sparade lösenordet bytas.

Inloggningsproblem

Om det inte fungerar att låna film rekommenderar vi att du provar följande innan du kontaktar vår support;

 1. Börja med att logga ut från ditt användarkonto på Cineasterna (om du är i inloggat läge)

 2. Starta om din webbläsare och gå därefter till www.cineasterna.se och välj ditt bibliotek

 3. Välj önskad film som du vill se

 4. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer följt av din pin-kod. Om du lånar med hjälp av ditt personnummer ska du ange det i med 10 siffror i följd. Tillhör du Biblioteken i Göteborg ska du ange ditt personnummer med 12 siffror i följd.

 5. Starta filmen

Om det mot förmodan inte fungerar att logga in, trots att du har angett korrekt uppgifter, kan felet bero på ditt bibliotekskort är spärrat på grund av en skuld eller att det inte är aktivt. Tänk på att om du nyligen har skaffat ditt lånekort via bibliotekets webbplats behöver du fysiskt hämta ut ditt kort efter en viss tid. Kontakta ditt lokala bibliotek så hjälper de dig.

Så använder du Cineasterna - en introduktionskurs

Denna film visar hur du gör för att hitta film och hur du loggar in i Cineasterna med eller utan konto. Filmen är en del av en kurs på Digiteket.

Hur gör jag för att se vilka filmer som har svensk text innan jag lånar en film?

Börja med att välja en film som du vill titta på, klicka på omslaget så kommer du till titelsidan där du hittar mer information om filmen. Under rubriken "Undertexter" hittar du information om tillgängliga undertexten för filmen. För att få fram informationen på mobila enheter vrider du på skärmen så att den hamnar i horisontellt läge.

Hur får jag fram undertexten till en film?

I normala fall startar den svenska undertexten automatiskt när du spelar upp en film. Om texten, mot förmodan, inte visas direkt vid uppspelningen kan du aktivera den genom att klicka på "Undertextsymbolen" som du hittar längst ned i höger hörn på spelaren.

Klicka på önskat språk i menyn för undertexter. Om du inte hittar symbolen så rekommenderar vi att du väljer att spela filmen i fullskärmsläge, därefter ska du kunna se undertextsymbolen i höger hörn.Om undertexten inte visas vid uppspelning på Applet TV kan du göra följande. Tryck på symbolen för undertext, välj ”Av” och välj därefter önskad text (tex Svenska). Tryck på ”Klar” och fortsätt din uppspelning av filmen.

Hur många filmer får jag låna?

Det är biblioteket själva som sätter begränsningen för hur många filmer som en låntagare får låna. De gör det eftersom de har en budget som ska räcka till så många låntagare som möjligt. I samband med att du gör ett lån i vår tjänst kommer det att framgå hur många återstående lån du har kvar. Om du har lånat upp din kvot av filmer kommer det även att framgå ett datum när du kan genomföra ett lån nästa gång. Om du har skapat ett användarkonto på Cineasterna kan du se hur många lån som du har kvar genom att klicka på "Min profil".

Så här streamar du Cineasternas utbud på din TV

Det finns flera sätt att se Cineasternas utbud direkt på din TV. Välj det sätt som passar bäst för dig; Apple TV Streama via Airplay / Apple TV. Läs mer på följande sida: Så här spelar du upp Cineasternas filmer om du har en Apple TV. Google Chromecast Med en Chromecast kopplad till din tv kan du spela upp Cineasternas filmer från din Android, iOS-enhet, eller din dator. Läs vår Chromecast-guide för att komma igång. HDMI-kabel Koppla ihop din dator med TV:n med hjälp av en HDMI-kabel. Läs guiden här. Smart TV Cineasterna är utvecklad för datorer och mobila enheter. Vi vet däremot att vår tjänst fungerar på flera Smart TV-apparater, vi rekommenderar att du helt enkelt testar och ser om det fungera på just din Smart TV. Hjälp oss att bli bättre Spelar du upp Cineasternas filmer på din tv med hjälp av en enhet som vi inte har med i lista ovan? Skicka ett mail till info@cineasterna.se och informera oss om vilken enhet du använder dig av så kan vi lägga upp informationen på vår Hjälp-sida.

Behöver jag ladda ner en app för att kunna använda Cineasterna?

Nej, du använder dig av en vanlig webbläsare och surfar till www.cineasterna.se. Cineasterna är en responsiv webbtjänst. Inga plugins, flashspelare eller speciella webbläsare krävs, bara en internetuppkoppling.

Kostar tjänsten något för mig som låntagare?

Tjänsten är helt kostnadsfri för låntagare. Det enda du behöver är ett lånekort på något av de bibliotek som erbjuder Cineasterna.

Kan jag använda er tjänst utan att ha ett bibliotekskort?

Nej, i dagsläget erbjuds Cineasterna enbart till bibliotek och deras låntagare. Du behöver ha ett aktivt lånekort på något av de bibliotek som har valt att erbjuda vår tjänst för att kunna låna film. Besök ett av biblioteken som erbjuder Cineasterna och skaffa ett lånekort, det är helt gratis och du kan ha lånekort på fler än ett bibliotek.

Hur gör jag för att skaffa ett lånekort?

Ett lånekort skaffar du enklast genom att besöka ditt lokala bibliotek. Det är helt gratis och du kan ha lånekort på fler än ett bibliotek. En del bibliotek erbjuder bibliotekskort online vilket innebär att du bara behöver fylla i ett formulär på bibliotekets webbplats och därefter får du ett digitalt bibliotekskort och kan sen använda Cineasterna.

Har alla anslutna bibliotek samma utbud?

Majoriteten av bibliotek erbjuder samtliga filmer som vi har tillgängliga i vår tjänst. Däremot finns det enstaka bibliotek som har gjort ett eget urval. Urvalet och vilka filmer som är tillgängliga bestäms av ditt bibliotek. Kontakta ditt bibliotek om du har frågor om filmutbudet.

För att låna filmer via Cineasterna behöver du ett bibliotekskort från något av de bibliotek som erbjuder vår tjänst.

Mitt bibliotek finns inte i med i listan, vad gör jag då?

Om just ditt lokala bibliotek saknas i listan rekommenderar vi att kontaktar personalen på biblioteket och framför dina önskemål om att du vill låna film via Cineasterna. Du som låntagare kan påverka utbudet på ditt bibliotek. Det går även bra att skaffa ett lånekort på ett annat bibliotek som erbjuder Cineasterna. Det är helt gratis. Läs mer om hur du går tillväga för att skaffa lånekort på bibliotekets webbsida

Kommer tjänsten ihåg var jag slutade att titta på min senaste film?

Ja, det finns en så kallad återuppta-funktion vilket gör att du kan fortsätta att titta där du slutade. Uppspelningen av filmen startar där du slutade senast förutsatt att du använder dig av samma enhet och webbläsare som du använde dig av när du började att titta på filmen. Du måste ha tittat i minst 10 sekunder på filmen för att återuppta-funktionen ska fungera. För att återuppta spelningen väljer du samma film, starta uppspelningen. Sen kommer den att hoppa fram tills där du slutade senast. Återuppta-funktionen fungerar i 48 timmar efter att du har genomfört ditt lån.

Kan jag se tidigare och aktiva lån som jag har gjort på Cineasterna?

Om du har ett användarkonto på Cineasterna kan du se en sammanställning av dina tidigare lån och aktiva lån. Klicka på "Min profil", där visas dina tidigare lån samt lånedatum. Filmer som är aktiva lån, dvs inom 48 timmar, har en guldfärgad cirkel (se exempel nedan med filmerna "Mot väggen" och "Fruktans lön".

Har ni filmer med stöd för syntolkning?

Ja, vi har ett flertal filmer med stöd för syntolkning, klarspråk och talsyntes, som tex filmerna 120 slag i minuten, Gordon och Paddy, Gräns, Klanen, Lady M, Lasse Majas Detektivbyrå, Life, Animated, Livet efter dig, Loving Vincent, Moderna Tider, Pojkarna, Småstad, Superswede, Svenskjävel, The Death of Stalin, The Dressmaker, Varje gång jag ser dig, Återträffen mfl.

Kan jag titta på filmen i min telefon eller surfplatta?

Ja, du kan använda en dator, mobiltelefon eller surfplatta för att titta på film. Allt innehåll i Cineasterna kan du även streama till en större skärm via Chromecast eller AppleTV (Airplay).

Kan jag favoritmarkera filmer?

Ja, klicka på hjärt-symbolen "Markera som favorit" som visas på omslagsbilden eller på titelsidan (kräver att du är inloggad). Dina favoritfilmer sparas nu under "Din profil".

Hur gör jag för att titta på Chromecast?

iOS Ladda hem Cineasterna - Chromecast App från Appstore och följ instruktionerna i Appen. Läs gärna igenom vår steg-för-steg-guide nedan. Om filmen stannar på din Chromecast, prova då att spola fram filmen en liten, liten bit genom att dra i reglaget/tidslinjen. Så här spelar du upp en film på din Chromecast från din iPhone eller iPad (använd webbläsaren Safari); 1. Ladda ner Cineasterna Chromecast App i AppStore 2. Starta Appen och tryck på "Till Cineasterna.se" 3. Välj ditt bibliotek och sök upp en film som du vill se. 4. Fyll i ditt lånekortsnummer följt av din pin-kod 5. Tryck på castingsymbolen, välj din Chromecast och därefter startar uppspelningen på din tv. 6. Tryck på rubriken "Undertext" för att välja språk. Tryck på "Koppla bort Chromecast" när du vill avsluta.

Om du använder dig av en Android eller dator krävs webbläsaren Google Chrome. Den finns att hämta hem gratis via www.google.se/chrome. Klicka på Casting-symbolen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och pin-kod.

Cineasterna är främst utvecklad för datorer, surfplattor och smartphones, inte för Smart TV. Vi kan därför inte garantera att det fungerar på SmartTV med inbyggd Chromecast. Vi vet däremot att tjänsten fungerar på flera Smart TV-apparater, vi rekommenderar att du helt enkelt testar och ser om det fungera på just din Smart TV.

Jag har lånekort på Stockholms stadsbibliotek, kan jag låna film via Cineasterna då?

Nej, Stockholms stadsbibliotek har dessvärre inte tecknat avtal med Cineasterna. Kontakta gärna ditt lokala bibliotek och framför dina synpunkter att du vill låna film via Cineasterna, du som låntagare kan påverka utbudet på just ditt bibliotek. Cineasterna finns däremot på flertalet kommuner inom Stockholms län; Ekerö, Huddinge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Stockholm (Filminstitutets bibliotek på Gärdet), Tyresö, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker, Skaffa gärna lånekort på något av biblioteken för att låna film via Cineasterna. Det är helt gratis.

Är filmerna textade?

Majoriteten av titlarna har svensk text, en del titlar kommer även att ha fler undertexter som tex engelska, norska, finska, danska. Vilka språk som är tillgängliga styrs av respektive filmbolag. Det går dessvärre inte att ändra storleken på undertexterna.

Hur lång är lånetiden av en film?

Filmen är tillgänglig i 48 timmar efter att du har genomfört ditt lån. Under lånetiden kan du titta på filmen flera gånger om du så önskar, oavsett enhet. Om du väljer att göra en paus och vill återuppta filmen vid ett en senare tillfälle kommer systemet ihåg var du slutade. Observera att det gäller förutsatt att du använder dig av samma enhet som du när du startade filmen. Du behöver inte oroa dig för eventuella förseningsavgifter, filmen "återlämnas" automatiskt när lånetiden har löpt ut.

Hur hanterar Cineasterna personuppgifter?

Dataskyddsförordningen (GDPR) gäller i hela EU och har också till syfte att skapa en enhetlig och likvärdig nivå för skyddet av personuppgifter så att det fria flödet av uppgifter inom Europa inte hindras. Samma regler gäller inom hela EU.

Mycket i dataskyddsförordningen liknar de regler som fanns i personuppgiftslagen. På samma sätt som idag får man behandla personuppgifter med stöd av samtycke från de registrerade, för att uppfylla ett avtal eller efter en intresseavvägning till exempel. De registrerade kommer även i fortsättningen att ha rätt att få information om den personuppgiftsbehandling som sker – och den som behandlar personuppgifter måste ha tillräckliga säkerhetsåtgärder för att uppgifterna skyddas på rätt sätt. Om det är fråga om uppgifter om hälsa, etniskt ursprung, politisk uppfattning eller religiös tro ställs särskilda krav.

https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/dataskyddsforordningen/ (2018-05-23)

Vill du läsa mer om hur ditt bibliotek behandlar dina personuppgifter, gå in på ditt biblioteks hemsida.

Har du frågor gällande hur Cineasterna hanterar GDPR maila gdpr@cineasterna.se. Du hittar vår personuppgiftspolicy här: Personuppgiftspolicy

Fungerar Cineasterna på iPhone och iPad?

Ja, starta webbläsaren Safari (eller annan valfri webbläsare), surfa till www.cineasterna.se. Därefter är det bara att välja film och börja titta. Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Google Chrome för bästa upplevelse.

Kan jag följa er på sociala medier?

Självklart, vi är aktiva på Twitter, Instagram och Facebook. Följ oss och ta del av dagliga filmtips.

Jag kan inte låna någon film trots att jag inte har förbrukat mina tillåtna lån. Vad beror det på?

Bibliotekets budget är begränsad vilket gör att de endast tillåter ett visst antal lån totalt under en kalendermånad, om utlåningen når taket så kan du dessvärre inte låna någon film förrän nästa kalendermånad. Det här gäller oavsett om du har lånat någon film tidigare eller ej.

Uppspelningsproblem

Om du har upplever problem med att en film hackar rekommenderar vi att du provar följande innan du kontaktar oss.

 1. Använd webbläsaren Google Chrome Se till att du har den senaste versionen av din enhet. Uppdatera/starta om apparaten Rensa cache/historik

 2. Kontrollera din internetanslutning. Prova att spela upp samma film på en annan enhet och med en annan internetuppkoppling (tex 3G/4G). Testa internetanslutningens hastighet på www.bredbandskollen.se. Hastigheten bör ligga på minst 8 Mbit/s med en svarstid under 20 ms.

Om problemet kvarstår, kontakta vår support. Glöm inte att skriva vilket bibliotek som du tillhör, vilken typ av enhet och webbläsare som du använder.

Vad för PIN-kod ska jag ange och var får jag tag på den?

I samband med att du skaffade ditt lånekort på ditt bibliotek så fick du ange en pin-kod, det är den som du ska ange när du lånar film från vår tjänst. Det är alltså ingen kod som vi tillhandahåller utan det är ditt bibliotek.

Om du är osäker på din pin-kod, kontakta ditt lokala bibliotek så hjälper de dig.

Vi på Cineasterna har dessvärre ingen åtkomst till bibliotekets egna datasystem och kan därför inte hjälpa dig mer än så.

Jag har tappat min PIN-kod, hur får jag en ny?

På biblioteket får du en ny pin-kod. Eftersom pin-koden är en värdehandling, behöver du också visa legitimation när du hämtar den. Vi på Cineasterna tillhandahåller inte pin-koden.

Om ditt bibliotek ännu inte är anslutet till Cineasterna

Som låntagare kan du påverka och hjälpa till att utveckla ditt biblioteks utbud. Tala med ditt bibliotek om dina önskemål, tipsa om Cineasterna! Värt att veta, det går utmärkt att skaffa ett lånekort på ett annat bibliotek än ditt eget. Läs mer om hur du går tillväga för att skaffa lånekort på bibliotekets webbsida.

Vem gör urvalet i Cineasterna?

Filmerna handplockas och väljs ut av vårt egna filmteam som består av både män och kvinnor med olika bakgrund inom filmbranschen. Det är med vårt filmteams erfarenhet och FörlagEtts roll som leverantör av film till biblioteken under drygt 30 år som börjar byggandet av ett mångkulturellt filmbibliotek, där de språkområden som idag välkomnas i Sverige har prioritet.

Namnet Cineasterna är en programförklaring, inte världens mesta film. Hellre världens bästa film. Vi hämtar givetvis film våra svenska licensgivare, men lika ofta kommer filmen från europeiska bolag, från udda filmländer ute i världen. Vårt sökområde är globalt, och i första hand välkomnar vi kvalitetsfilmen, festivalvinnarna, film för cineasterna.

Cineasterna kommer inte att erbjuda allt i film väg, men målet är sikta på det allra bästa. Less is more. Kontakta oss gärna om du har några frågor om vårt utbud eller om du har några filmönskemål.

Vilken kvalitet är filmerna i?

Vi har högupplösta filmer i HD-kvalitet (720p) samt filmer i standard-kvalitet (SD-kvalitet) vilket motsvarar DVD-kvalitet. Vilka titlar som är i HD- eller SD-kvalitet styrs av respektive filmbolag. Nyare filmer är i regel i HD-kvalitet medan äldre filmer är i DVD-kvalitet.

Hur vet jag hur många lån som jag har kvar?

I samband med att du genomför ett lån kommer det att visas en text där det framgår hur många lån som du har kvar att disponera.

Om du har skapat ett användarkonto i vår tjänst framgår även den informationen under menyn "Inställningar" under ditt konto.

Varför finns Cineasterna inte på mitt bibliotek?

Cineasterna är en streamingtjänst som erbjuds till samtliga bibliotek i Sverige och beslutet om att erbjuda tjänsten till låntagarna görs av varje kommun. Framför dina synpunkter till ditt lokala bibliotek att du vill låna strömmad film via Cineasterna, du som låntagare kan påverka utbudet på just ditt bibliotek.

Varför får jag inte se obegränsat med film?

Ditt lokala bibliotek har en begränsning på hur många filmer som du får se via Cineasterna. Begränsningen räknas per kalendermånad eller veckovis (räknas sju dagar från ditt första lån). Hur många lån som du får göra framgår på bibliotekets webbplats eller i samband med att du genomför ett lån på Cineasterna.

Det är ditt lokala bibliotek som bestämmer hur många filmer som du får streama. De gör det eftersom de har en budget som ska räcka till så många låntagare som möjligt.

På grund av tjänstens ökade popularitet kan lånereglerna för Cineasterna att ändras löpande av respektive bibliotek. Kontakta ditt lokala bibliotek om du har frågor om begränsningarna.

Jag har glömt bort mitt användarnamn och mitt lösenord, hur gör jag?

Klicka på "Logga in" och därefter på "Glömt lösenord?". Fyll i din e-postadress så får du ett mail där ditt användarnamn och lösenord framgår.

Om du vill byta lösenord på ditt användarkonto klickar du på "Inställningar". Därefter kan du ändra lösenordet enligt bilden nedan.

Om du har glömt bort din pin-kod till ditt bibliotekskort är du tvungen att kontakta ditt lokala bibliotek så hjälper de dig. Vi på Cineasterna har inte åtkomst till bibliotekets datasystem och ser inte vilken pin-kod som du har kopplat till ditt bibliotekskort.

Jag är väldigt intresserad av svenska filmer, hur hittar jag det?

Enklast är att du skriver "Sverige" i sökrutan eller filtrerar din sökning genom att klicka på "Språk" och välj "Svenska".

Hur gör jag för att spela upp en film på min Apple TV?

Så här gör du för att spela upp filmerna på din Apple TV. Börja med att ansluta till samma Wi-FI-nätverk på din iOS-enhet och den enhet som du vill spela upp till via AirPlay. På iOS-enheten sveper du uppåt från skärmens nederkant så att du öppnar Kontrollcenter. I Kontrollcenter sveper du horisontellt så att du hittar skärmen Spelas nu. Ta fram listan över tillgängliga AirPlay-enheter på din iPad och välj den enhet som du vill spela upp till via AirPlay. På din iPhone eller iPod touch trycker du sedan på AirPlay-symbolen för att hitta listan med tillgängliga AirPlay-enheter, och väljer enheten som du vill spela upp till via AirPlay.

Det går även att spela upp en film genom skärmdelning. Se instruktioner på följande sida: https://support.apple.com/sv-se/HT204289#iOS

Hur gör jag för att söka efter en film?

Tryck på förstoringsglaset, därefter kan du söka efter titel, skådespelare, regissör, språk eller land.

Var kan jag se åldersrekommendationen på era filmer?

När du har klickat dig in på en film hittar du åldersrekommendationen under rubriken "Ålder". På mobila enheter vrider du på skärmen så att den hamnar i horisontellt läge.

Aktivera barnläge

Med barnläget aktiverat visas endast barnvänliga titlar, ett bra sätt för dig som förälder som vi låta ditt barn ta del av barnfilmerna på Cineasterna. Gör så här för att aktivera barnläge på Cineasterna, klicka på "Din profil" som visas när du klickar på inloggningsknappen. Tryck på "Ja" under rubriken "Barnläge". Tryck därefter på "Spara". För att avaktivera barnläget, klicka på "Nej" och därefter på "Spara".

För att kunna använda barnläget krävs att du har ett användarkonto.

Säkerhet och kopieringsskydd

Alla filmer i vår streamingtjänst Cineasterna är kopieringsskydd med ett sk DRM-skydd vilket är ett krav från de filmbolag som vi samarbetar med.

Fungerar Cineasterna på Smart TV?

Cineasterna är främst utvecklad för datorer, surfplattor och smartphones, inte för Smart TV. Vi vet däremot att tjänsten fungerar på flera Smart TV-apparater, vi rekommenderar att du helt enkelt testar och ser om det fungera på just din Smart TV.

Vilka ligger bakom tjänsten Cineasterna?

FörlagEtt AB har utvecklat och står bakom tjänsten Cineasterna. FörlagEtt är en medialeverantör till landets bibliotek med säte i Stockholm och har funnits i branschen i över 30 år. Redan 2005 lanserade vi vår första digitala tjänst, Mediejukeboxen, en fysisk nedladdningsstation placerad på biblioteksgolven. Redan då ville vi driva på den digitala utvecklingen istället för att vänta på den. Samma inställning gäller idag när vi driver och underhåller Cineasterna, vår och bibliotekens plattform för strömmad film. Vi går in i den digitala tiden med mer än tio års erfarenhet. Vi är väl förberedda.

Ni har en genre som heter Feministisk filmfasta, vad innebär det?

I samarbete med filmkritikern Wanda Bendjelloul har vi nöjet att presentera temat Feministisk Filmfasta på Cineasterna.se. Under denna paroll har vi samlat alla filmer i vårt utbud som är regisserade av kvinnor. Det är inte en hemlighet att jämställdheten i filmvärlden varit ordentligt skev genom åren. Den absoluta majoriteten av film (som uppmärksammas) har varit regisserad av idel män. Wanda Bendjelloul blev intresserad av vad som skulle hända med hennes filmtittande om hon övergick till att enbart se film regisserad av kvinnor. Det var dags för en feministisk filmfasta! Nu ger vi tittarna chansen att enkelt kunna följa Wandas exempel och själva se hur de påverkas.

Är Cineasterna en renodlad bibliotekstjänst?

Ja, endast bibliotek erbjuds tjänsten Cineasterna.

Varför kan jag inte logga in?

Om du inte kan låna film via Cineasterna, trots att du har fyllt i korrekt lånekortsnummer och pinkod, är du tvungen att kontakta ditt lokala bibliotek så hjälper de dig. Felet är med största sannolikhet kopplat till ditt bibliotekskort, tex fel pinkod eller att kortet är spärrat.

Vi på Cineasterna kan dessvärre inte hjälpa dig då vi inte har åtkomst till bibliotekets datasystem.

Ni har en genre som heter Cineasterna+, vad innebär det?

I vår strävan att erbjuda det bästa från filmvärlden har vi under året smygstartat ett projekt vi valt att kalla Cineasterna+. Under den kategorin kommer låntagare få möjlighet att se några av de mest spännande festivalfilmerna från senare år och kunna ytterligare fördjupa sig i samtida filmkonst. Här samlar vi film från jordens alla hörn och ämnen som både berör och skakar om. Prisvinnare, festivalfavoriter och även lite smalare filmer som alla håller högsta internationella klass. Samtliga titlar är handplockade och bland dem hittas flertalet mycket prestigefyllda festivalpriser.

Filmerna kommer att släppas efter hand, så håll ögonen öppna på kategorin Cineasterna+.

Hur fungerar inloggningsproceduren rent tekniskt?

Vi kommunicerar med bibliotekets egna system via ett sk API som deras systemleverantör tillhandahåller. Enkelt beskrivet så skickar vi en förfrågan till biblioteket utifrån de uppgifter som du skriver in, därefter får vi tillbaka ett svar från bibliotekets system om du är en godkänd låntagare eller ej. Om du inte lyckas logga in, trots att du har fyllt korrekt uppgifter, så ber vi dig att kontakta ditt lokala bibliotek så hjälper de dig.

Kan jag som låntagare önska filmer?

Ja, vi tar gärna emot filmönskemål. Skicka ett mail till info@cineasterna.se och skriv vilken titel som du gärna skulle vilja se i vårt utbud. Därefter kommer vi att undersöka om filmen finns tillgänglig och återkoppla till dig.

Finns det något som hindrar yngre låntagare från att låna filmer över sin åldersgräns?

Ja, vi har en åldersgräns i vår tjänst. Vi kontrollerar om låntagaren har åldern inne för att se filmen, det sker genom en förfrågan som skickas till bibliotekets datasystem där informationen finns lagrad. Vi får tillbaka ett svar om låntagaren uppfyller ålderskravet eller ej. Om låntagaren uppfyller ålderskravet startar filmen, om inte så visas ett felmeddelande på skärmen.

Vad är Cineasterna+

I vår strävan att erbjuda det bästa från filmvärlden har vi under året smygstartat ett projekt vi valt att kalla Cineasterna+. Under den kategorin kommer låntagare få möjlighet att se några av de mest spännande festivalfilmerna från senare år som inte går att se på andra streamingtjänster än Cineasterna. Här finns film från jordens alla hörn och ämnen som både berör och skakar om. Här hittas prisvinnare, festivalfavoriter och även lite smalare filmer som alla håller högsta internationella klass. Samtliga titlar är handplockade och bland dem hittas flertalet mycket prestigefyllda festivalpriser. Filmerna under kategorin Cineasterna+ är textade på engelska.

Jag är lärare i en skola, får jag visa en film för mina elever?

Ja, förutsatt att ni har ett avtal med Swedish Film eller Filmcentrum. Läs mer om avtalsvillkoren på Swedish Films webbplats och Filmcentrum.se

Contents
Vad krävs för att titta på film via Cineasterna?
Hur gör jag för att låna en film?
Inloggningsproblem
Så använder du Cineasterna - en introduktionskurs
Hur gör jag för att se vilka filmer som har svensk text innan jag lånar en film?
Hur får jag fram undertexten till en film?
Hur många filmer får jag låna?
Så här streamar du Cineasternas utbud på din TV
Behöver jag ladda ner en app för att kunna använda Cineasterna?
Kostar tjänsten något för mig som låntagare?
Kan jag använda er tjänst utan att ha ett bibliotekskort?
Hur gör jag för att skaffa ett lånekort?
Har alla anslutna bibliotek samma utbud?
Mitt bibliotek finns inte i med i listan, vad gör jag då?
Kommer tjänsten ihåg var jag slutade att titta på min senaste film?
Kan jag se tidigare och aktiva lån som jag har gjort på Cineasterna?
Har ni filmer med stöd för syntolkning?
Kan jag titta på filmen i min telefon eller surfplatta?
Kan jag favoritmarkera filmer?
Hur gör jag för att titta på Chromecast?
Jag har lånekort på Stockholms stadsbibliotek, kan jag låna film via Cineasterna då?
Är filmerna textade?
Hur lång är lånetiden av en film?
Hur hanterar Cineasterna personuppgifter?
Fungerar Cineasterna på iPhone och iPad?
Kan jag följa er på sociala medier?
Jag kan inte låna någon film trots att jag inte har förbrukat mina tillåtna lån. Vad beror det på?
Uppspelningsproblem
Vad för PIN-kod ska jag ange och var får jag tag på den?
Jag har tappat min PIN-kod, hur får jag en ny?
Om ditt bibliotek ännu inte är anslutet till Cineasterna
Vem gör urvalet i Cineasterna?
Vilken kvalitet är filmerna i?
Hur vet jag hur många lån som jag har kvar?
Varför finns Cineasterna inte på mitt bibliotek?
Varför får jag inte se obegränsat med film?
Jag har glömt bort mitt användarnamn och mitt lösenord, hur gör jag?
Jag är väldigt intresserad av svenska filmer, hur hittar jag det?
Hur gör jag för att spela upp en film på min Apple TV?
Hur gör jag för att söka efter en film?
Var kan jag se åldersrekommendationen på era filmer?
Aktivera barnläge
Säkerhet och kopieringsskydd
Fungerar Cineasterna på Smart TV?
Vilka ligger bakom tjänsten Cineasterna?
Ni har en genre som heter Feministisk filmfasta, vad innebär det?
Är Cineasterna en renodlad bibliotekstjänst?
Varför kan jag inte logga in?
Ni har en genre som heter Cineasterna+, vad innebär det?
Hur fungerar inloggningsproceduren rent tekniskt?
Kan jag som låntagare önska filmer?
Finns det något som hindrar yngre låntagare från att låna filmer över sin åldersgräns?
Vad är Cineasterna+
Jag är lärare i en skola, får jag visa en film för mina elever?